Thursday, January 15, 2009

Το ένα κακό γεννάει το άλλο (ή η τρομοκρατία ως moderating influence)

Ανοίγεις το feed reader να διαβάσεις τις ειδήσεις και βλέπεις αυτό:

«Παραδόθηκαν στον 9ο τακτικό ανακριτή Φ.Βλάχο τα αποτελέσματα της βλητικής αυτοψίας για τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου, το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου στα Εξάρχεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η σφαίρα που βγήκε από το όπλο του ειδικού φρουρού χτύπησε στην τσιμεντένια μπάλα περίφραξης, προτού βρει τον 16χρονο Αλέξη Γρηγορόπουλο. Στη σφαίρα εντοπίστηκαν στοιχεία από τα οικοδομικά υλικά της μπάλας, ενώ η παραμόρφωσή της παραπέμπει σε πρόσκρουση στο σχήμα της τσιμεντένιας μπάλας με το πλαινό τμήμα της. Αντίστροφα μεταλλικά στοιχεία της βολίδας φαίνεται ότι εντοπίστηκαν στην επιφάνεια πρόσκρουσης.»

Και με τις ελάχιστες, τις τελευταίες ελπίδες σου για δικαιοσύνη διαλυμένες, προχωράς παρακάτω και πέφτεις στην προκήρυξη του «Επαναστατικού Αγώνα», η οποία αναφέρει για τον αστυνομικό:

«Είμαστε βέβαιοι ότι τελικά θα είναι μικρής χρονικής διάρκειας η παραμονή του στη φυλακή. Τον περιμένουμε σύντομα κοντά μας...»

Και δεν μπορείς να μην αναρωτηθείς, δεν μπορείς, γιατί δεν σου αφήνουν άλλη επιλογή:

Αφού το ένα κακό είναι αναγκαίο και προφανώς η κατάσταση του ανίατη, μήπως τελικά πρέπει να αισθάνεσαι ανακούφιση, που τουλάχιστον υπάρχει και το άλλο;

4 comments:

καναλάρχης said...

Οι τρομοκράτες δεν έχουν ιδέα αν όντως η βολίδα εξοστρακίσθηκε. Αυθαίρετα αποφασίζουν ότι ο αστυνομικός πρέπει να πεθάνει, και προδικάζουν πως θα τον καθαρίσουν.
Μεταξύ του πορίσματος των τρομοκρατών και του πορίσματος του δικαστηρίου, προτιμώ το δεύτερο, που τουλάχιστον είχε τη βολίδα για να κάνει και κάποια εξέταση. Οι τρομοκράτες δεν έχουν ιδέα τι πραγματικά έγινε. Ξέρουν μόνο τι επιθυμούν να έγινε στις 6 Δεκέμβρη, για να έχουν δικαιολογία να κάνουν τα δικά τους.
Οι τρομοκράτες που σκοτώνουν προμελετημένα, αυθαίρετα, και ατιμώρητα, είναι πολύ μεγαλύτερη απειλή από έναν αστυνομικό που είτε έριξε στον τοίχο, είτε στο ψαχνό, αλλά το έκανε πάνω στον καυγά και χωρίς να έχει προσωπικά με το παιδί. Ο αστυνομικός απλώς δεν έλεγξε τον εαυτό του. Έκανε λάθος. Οι τρομοκράτες αναλαμβάνουν το ρόλο δικαστή συνειδητά, χωρίς στοιχεία, δηλαδή δίνουν στους εαυτούς τους την καταπιεστική εξουσία αυτού που ασκεί βία. Καμία συμπάθεια για τρομοκράτες και κουκουλοφόρους! Βία στη βία της αναρχίας!

mitsaras said...

Συμφωνώ με αυτά που λες στις δύο πρώτες παραγράφους. Μετά διαφωνώ. Η μεγαλύτερη απειλή για μένα είναι αυτός που προτίθεται να αυθαιρετίσει να μην έχει κάτι να φοβάται. Ο τρομοκράτης φοβάται το κράτος. Η συγκάλυψη όμως και η ανοχή του κρατικού μηχανισμού στην αυθαιρεσία των αστυνομικών είναι δεδομένη, άρα ποιον φοβάται ο αστυνομικός;

Όσο κυνικό και οξύμωρο και να φαίνεται: Σε μια χώρα που το κράτος αυθαιρετεί τόσο απροκάλυπτα, η ύπαρξη τρομοκρατών που διώκονται από την αρχή και καταδικάζονται από την κοινωνία, συχνά με κανει να νιώθω ασφαλέστερος.

civil said...

συμφωνώ και με τους δύο...

mitsaras said...

Αρκεί να είναι πραγματικά τρομοκράτες βέβαια. Γιατί είναι βέβαιο πως δεν γίνονται όλες οι τρομοκρατικές ενέργειες από αυτούς που συνήθως αποκαλούν τρομοκράτες.