Saturday, October 25, 2008

Mainstream αθεΐα

Σύμφωνα με αυτό το άρθρο , η British Humanist Association (BHA) αποφάσισε να αναρτήσει στο εξωτερικό λεωφορείων του Λονδίνου το μήνυμα "Πιθανότατα δεν υπάρχει θεός. Τώρα σταμάτα να ανησυχείς και απόλαυσε τη ζωή σου". Ο - ομολογουμένως συμπαθής - μαϊντανός της αθεΐας Richard Dawkins υποστηρίζει το εγχείρημα και οικονομικά: καμιά σαρανταριά χιλιάδες λίρες μαζεύτηκαν για αυτό το σκοπό.

Κατ' αρχάς, δράττομαι της ευκαιρίας να αποκηρύξω την καπηλεία του όρου "άθεος" από αυτούς που είναι σίγουροι πως δεν υπάρχει θεός. Είναι της μόδας ο διαχωρισμός μεταξύ του "άθεου", που δήθεν είναι βέβαιος για τη μη ύπαρξη του θεού, και του "αγνωστικιστή", που δήθεν δηλώνει ότι δεν ξέρει αν υπάρχει θεός και άρα δεν πιστεύει. Χωρίς να το έχω ψάξει ή να ισχυρίζομαι πως έχω τις φιλολογικές γνώσεις να το κάνω, είμαι σίγουρος πως αυτός ο διαχωρισμός είναι εισαγώμενος και τον απορρίπτω μετά βδελυγμίας. Το στερητικό α δηλώνει πάντα την απουσία και στη συγκεκριμένη περίπτωση την απουσία της πεποίθησης ότι ο θεός υπάρχει. Η βεβαιότητα της ανυπαρξίας αφορά ένα υποσύνολο των άθεων, για αυτό να βρείτε άλλη λέξη για να περιγράψετε τις θρησκευτικές σας πεποιθήσεις ρε! Πάει αυτό.

Αν και άθεος, δεν ενθουσιάζομαι με τέτοιες κινήσεις και τις θεωρώ κάπως αφελείς. Σύμφωνα με το άρθρο του bbc και τον ΜyBallsAreMoving που μου το έστειλε, ο στόχος της "διαφήμισης" είναι να κάνει τους ανθρώπους να σκεφτούν. Εγώ νομίζω πως το μόνο αποτέλεσμα που θα έχει μια mainstream διαφήμιση της αθεΐας είναι να συσπειρώσει τους απανταχού πιστούς εναντίον της.

Πρώτος και κύριος λόγος είναι ότι όλοι το έχουν σκεφτεί το θέμα και έχουν αναρωτηθεί σχετικά από μόνοι τους. Κανένας δεν έχει ανάγκη να δει το σλόγκαν στο λεωφορείο για να το σκεφτεί, εκτός αν ανήκει σε αυτούς που δεν έχουν ελπίδα ούτως ή άλλως και καλύτερα να μην το σκέφτονται.

Αλλά και άσχετα από αυτό, νομίζω πως η κεντρική ιδέα πίσω από τη mainstream διαφήμιση είναι η πλύση εγκεφάλου διά της επανάληψης. Όταν πχ κολλάς μια γκόμενα στο πλάι του λεωφορείου και γράφεις δίπλα το Χ ποτό προσπαθείς να κάνεις κάποιο κορόιδο να συνδέσει το ποτό με τη γκόμενα μετά τη νιοστή φορά που θα τη δει. Μια επαναλαμβανόμενη εικόνα ή μια επαναλαμβανόμενη φράση μπορεί να έχει αυτό το αποτέλεσμα και μόνο - μέχρι εκεί πάει η μέθοδος. Το να προσπαθείς να προκαλέσεις τη σκέψη κάποιου λέγοντας ή δείχνοντας του το ίδιο και το ίδιο είναι σαν να προσπαθείς να ανάψεις φιτίλι με πυροσβεστήρα.

Για αυτό καλύτερα να το αφήσουνε. Δεν ξυπνάς τον κόσμο με σλόγκαν στα λεωφορεία. Ο πιο φιλικός θα χαμογελάσει και θα το ξεχάσει σε πέντε λεπτά, ο πιο εχθρικός θα πει ότι σκοτεινά, σατανικά κέντρα χρηματοδοτούν τη διαφημιστική εκστρατεία απομάκρυνσης του κοσμάκη από το Χριστό... Αντί για το λεωφορείο, γράψε τον αιρετικό σου προβληματισμό εκεί που ανήκει: στον τοίχο. Στο φυσικό του χώρο έχει περισσότερη αμεσότητα, ειλικρίνεια και τελικά ισχύ. Ή στο φινάλε φινάλε, αν πρέπει οπωσδήποτε να τον κολλήσεις στο λεωφορείο, τουλάχιστον φρόντισε να μη λείπει και η γκόμενα προς τέρψην των οφθαλμών.

12 comments:

Dimitris said...

Όπα ρε!

σε θίξανε; Μπήκαν στα χωράφια σου; Καπηλευτήκανε τη niche σου; Σου αφαιρέσανε το εκ γενετής αποκλειστικό σου δικαίωμα; Δε θα είσαι πια κούλ και αλτέρνατιβ; Πιστεύεις πως τα πιστεύω σου κινδυνεύουν να εκφυλιστούν σα το Σαββόπουλο;

Μα ποιος είσαι; Ο ΚΚΕς;;;;;

Ού ρε! Εγώ συμφωνώ! Γιατί δλδ να βλέπω απειλητικά διαφημιστικά μηνύματα φονταμενταλιστών χριστιανών και σαλεμένων σαϊεντολόγων;;; Όσο για τις άλλες θεωρίες, πιάσε ένα βιβεχρώμ 500άρι!

mitsaras said...

Με αδικείς κατάφωρα. Το ΚΚΕ διεκδικεί το μονοπώλειο του κομμουνισμού. Εγώ διεκδικώ μόνο το δικαίωμα μου να αυτοπροσδιορίζομαι ως άθεος εφόσον δεν έχω καμία θρησκευτική πεποίθηση. Δεν το αφαιρώ από κανέναν άλλο.

Dimitris said...

E, όχι και κατάφωρα!

Στον τρόπο έκφρασης (διαφήμισης*), γιόρ γουέι ορ δι χαϊγουέι...

ΥΓ1: Της αριστεράς φίλτατε, της αριστεράς
ΥΓ2: Βιβεχρώμ πήρες;
ΥΓ3: Μέσα στις ατάκες του πρώτου πόστ δε φαίνεται καθαρά και η άλλη μου κύρια κριτική. Ξοδεύεις φαιά ουσία και πολύτιμα KB για να γκρινιάξεις για κάτι που δε σε πολυενοχλεί. Πώς επέλεξες το θέμα αντί για την αστυνομική δικαιοσύνη, την "κυβέρνηση", το τωρινό σύστημα της εθελοντικής θητείας στην Ελλάδα, τη μύτη του Μ κτλ?

*άλλωστε, σίγουρα η πρώτη διαφήμιση έβερ ήταν γκράφιτι και όχι πάνω σε λονδρέζικο λεωφορείο

mitsaras said...

Μάαααλιστα... Εγώ νόμιζα πως ο στόχος ήταν αυτός που έλεγε το άρθρο (να κάνουν τους ανθρώπους να σκεφτούν) και όχι η έκφραση. Άμα τη βρίσκουν όμως να εκφράζονται έτσι, πάω πάσο. Παρεμπιπτόντως, φαντάζομαι οτι η ανάγκη της έκφρασης είναι που οδήγησε και το Dawkins στη γελοία εκπομπή του Bill O'Reilly, όπου, κατά την αντιπαράθεσή του με τον πνευματικά ανάπηρο παρουσιαστή, δεν του επιτράπηκε καλά καλά να μιλήσει και στο τέλος είπε και ευχαριστώ

Όσο για τα περί της θεματολογίας του blog, πρέπει να παραδεχτώ πως με έκανες τσακωτό. Με πρόδωσε η αντίφασή μου: Από τη μία να λέω πως έφτιαξα το blog για να μπω σε ψηφοδέλτιο του Συνασπισμού και στο μάτι του Πανούτσου και από την άλλη να ασχολούμαι και με άλλα πράγματα εκτός από την τόσο τετριμμένη στα blogs αντικυβερνητική/αντιεκκλησιαστική/αντιστρατιωτική γκρίνια.

Ε, ναι λοιπόν, είμαι ένοχος. Εγώ υπονομεύω τα λαϊκά κινήματα εκ των έσω. Νομίζω πως τώρα που με εξέθεσες δημόσια πρέπει να παραιτηθώ από τις πολιτικές μου φιλοδοξίες. :-(

Dimitris said...

Βλέπω o αντίλογός σου* έχει φτάσει το επίπεδο O'Reily. Είπε κ'ευχαριστώ κοκ...

Ού ρε!

Εγώ εμμένω. Αν ξαφνικά από εκεί που βλέπεις μαλακίες διαφημίσεις δεις μια τέτοια θα σκεφτείς "γιατί δλδ τόσο καιρό ανέχομαι αυτές τις παπαριές". Γιατί στην πραγματικότητα αυτές οι διαφημίσεις είναι προσηλυτισμός, γιατί δλδ τις κάνουμε γαργάρα λόγω συνήθειας???

αμήν

* τα ειρωνικά σου σχόλια παραμένουν στο σύνηθες υψηλό τους επίπεδο

Α! Α! ΥΓ: Αυτό με τους αυτοπροσδιορισμούς μου θυμίζει τους Λέσβιους και τις λεσβίες :)

Anonymous said...

Το πρόβλημα που έχω με την αθεία είναι το complacency γύρω από τον όρο.
Μου θυμίζει όρους όπως αριστερός, κουλτουριάρης, σκεπτόμενος κτλ.
Όρους που ήταν σχετικοί με άλλες εποχές και προβληματισμούς αλλά που είναι εξαιρετικά παρωχημένοι σήμερα (σαν λουκουμάδες).
Γιατί ο δυτικός κόσμος τα έχει λύσει τα θέματα πάνω κάτω. Οι κοινωνίες (εκτός της Ελληνικής) ειναι πλέον ευνομούμενες οπότε δεν υπάρχει ανάγκη για θρησκευτικό δίκαιο (η άλλου είδους ηθικούς ψυχαναγκασμούς).
Η ελευθερία είναι πλέον ένα δικαίωμα λίγο η πολύ κατωχυρωμένο σε πολλές πλευρές του και ο υπερσυντηρητισμός λίγο η πολυ κατακριτέος.
Η θρησκεία από την άλλη έχει διαμορφωθεί σε εσωτερικό μηχανισμό ψυχικής εξισορρόπησης τον οποίο άλλοι χρειάζονται και άλλοι όχι. Εγώ για παράδειγμα που το χρειάζομαι όμως δεν πάει να πεί οτι είμαι και λιγότερο σκεπτόμενος (ενώ στο παρελθόν πιθανόν να ήταν αληθής η σύνδεση).
Όσο για την ύπαρξη η μή του Θεού είναι το πιο άκυρο θέμα συζήτησης. Δεν υπάρχει κανενασ τρόπος να εξορθολογικοποιήσει κανείς την ύπαρξή του η μή.
Και όλοι μας έχουμε ένα επίπεδο μεταφυσικής επανάπαυσης είτε το αποκαλουμε θεό είτε απλα αποδεχόμαστε κάποιες αρχές που δέν μπορούμε να εξηγήσουμε ως αυταπόδεικτες και μη εξηγήσημες.
Επίσης όλοι θα αποδεχθούμε το φολκλορ της όλης υπόθεσης είτε στο γάμο μας είτε (αντε πες οτι πικραίνουμε τις μαμάδες και πάμε στα δημαρχεία) στο γάμο κάποιου φίλου.
Τέλος η δημόσια διαφήμιση της θρησκείας (η μή) είναι άλλη μια παπαριά που μας τσαντίζει και δυστυχώς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για να την αλλάξουμε. Κάτι ανάλογο με τα γυμνασιόπαιδα που κλείνουν την πανεπιστημίου οταν εσύ βιάζεσαι να πάς στο κέντρο για να διαμαρτηρηθούν για θέματα όπως
ο εκάστοτε νόμος πλαίσιο, το ασφαλιστικό, οι μισθοί διδασκάλων, η οικονομική πολιτική του Αλογοσκούφη, τα διδυμα οικονομικα ελλείματα των ΗΠΑ, το ενεργειακό, το δικαίωμα του Ρουβά να κάνει παιδί, τον πόλεμο στο Ιράκ και το σχέδιο Σαρκοζυ για τις Γαλλικές τράπεζες.

Dimitris said...

Και γιατί δε μπορούμε να κάνουμε τίποτα για να την αλλάξουμε???? Άσε που ο προσηλυτισμός απαγορεύεται!

Επίσης πολλοί, πάρα πολλοί, δεν αποδέχονται το θρησκευτικό φολκλόρ του γάμου.

Και τέλος νομίζω πως αν κάποιος θέλει να προωθήσει την ιδέα ύπαρξης θεού αυτός θα πρέπει και να μπορεί να το αποδείξει. Πραγματιστικά, όσο υπάρχει το τέρας του Λοχ Νες άλλο τόσο υπάρχει και θεός.

http://online.wsj.com/article/SB122696699813835335.html

mitsaras said...

@TF

Γιατί ο δυτικός κόσμος τα έχει λύσει τα θέματα πάνω κάτω. Οι κοινωνίες (εκτός της Ελληνικής) ειναι πλέον ευνομούμενες οπότε δεν υπάρχει ανάγκη για θρησκευτικό δίκαιο (η άλλου είδους ηθικούς ψυχαναγκασμούς).Η ελευθερία είναι πλέον ένα δικαίωμα λίγο η πολύ κατωχυρωμένο σε πολλές πλευρές του και ο υπερσυντηρητισμός λίγο η πολυ κατακριτέος.

Αν γράφοντας "ο δυτικός κόσμος" εννοείς τα μεγάλα αστικά κέντρα της Αμερικής και μεγάλο μέρος της Ευρώπης, τότε συμφωνώ. Δυστυχώς όμως ο λεγόμενος δυτικός κόσμος περιλαμβάνει και άλλα μέρη, όπως για παράδειγμα το mid west, την Ιταλία και την Ιρλανδία, όπου οι θρησκευτικές πεποιθήσεις της πλειοψηφίας επηρεάζουν ή και καθορίζουν αποτελέσματα εκλογών, εξαναγκάζουν ανήλικα θύματα βιασμών να γίνουν μητέρες ή συντηρούν παπάδες με τους φόρους μουσουλμάνων (συνήθως μέσω φοροαπαλλαγών). Καλώς εξαιρείς την Ελλάδα, γιατί είναι πράγματι από τις πιο καθυστερημένες χώρες στο δυτικό κόσμο όσον αφορά αυτό το ζήτημα.

Τέλος η δημόσια διαφήμιση της θρησκείας (η μή) είναι άλλη μια παπαριά που μας τσαντίζει και δυστυχώς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για να την αλλάξουμε.Κάτι ανάλογο με τα γυμνασιόπαιδα που κλείνουν την πανεπιστημίου οταν εσύ βιάζεσαι να πάς στο κέντρο

Εμένα η δημόσια διαφήμιση της θρησκείας δεν με τσαντίζει - με διασκεδάζει. Βέβαια εμένα ούτε τα γυμνασιόπαιδα που κλείνουν την πανεπιστημίου με τσαντίζουν... :-P

mitsaras said...

@myballsaremoving

Και γιατί δε μπορούμε να κάνουμε τίποτα για να την αλλάξουμε???? Άσε που ο προσηλυτισμός απαγορεύεται!

Αυτό μας έλειπε τώρα, να χρησιμοποιούμε τους κουτοπόνηρους νόμους που μας επέβαλαν οι παπάδες για να διαφυλάξουν το μονοπώλιό τους, προκειμένου να επιβάλλουμε κι εμείς τη λογοκρισία μας.

Και τέλος νομίζω πως αν κάποιος θέλει να προωθήσει την ιδέα ύπαρξης θεού αυτός θα πρέπει και να μπορεί να το αποδείξει.

Προτείνεις νόμο ή υποδεικνύεις την συμπεριφορά που θεωρείς σωστή;

Dimitris said...

@ ιδιοκτήτη μπλόγκ-γωνία
Αυτό μας έλειπε τώρα, να χρησιμοποιούμε τους κουτοπόνηρους νόμους που μας επέβαλαν οι παπάδες για να διαφυλάξουν το μονοπώλιό τους, προκειμένου να επιβάλλουμε κι εμείς τη λογοκρισία μας.
Eδώ θα δείξεις λοιπόν την ανωτερότητά σου? Αυτός θα είναι ο πρώτος νόμος που θα απορρίψεις και ιδεολογικά θα αρνηθείς να χρησιμοποιήσεις? Μα γιατί? Δες το ως ένα είδος κοσμικής ισορροπίας* Ότι πεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον σου

Προτείνεις νόμο ή υποδεικνύεις την συμπεριφορά που θεωρείς σωστή;
Το 2ο είχα σκεφτεί αλλά και ο νόμος μου φαίνεται άκρως διασκεδαστική ιδέα!

*θα έλεγα θεία δίκη αλλά...

Dimitris said...

http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/7818980.stm

Dimitris said...

Χτύπησες φλέβα χρυσού τελικά! Θα το γράψει η ιστορία πώς πρώτος εσύ αντέδρασες.

http://news.smh.com.au/breaking-news-world/around-the-world-atheists-hit-road-to-knock-down-god-20090119-7kok.html